Af Helle Schøler Kjær
Jeg har aldrig set så få biler på gaderne i Kairo som i dag.
Mens militæret gør klar til weekendens demonstrationer, er der sammenstød uden for Kairo og et enkelt på Tahrir, der nu er helt stille. Bankerne lukkede klokken 14, og folk er kørt hjem.
I aften taler præsident Mursi, og der er allehånde spekulationer om, hvad han vil sige og gøre, men kun de mest uvidende tror, at de ved noget om, hvad der kommer til at ske i de kommende dage.
En ting står dog fast: Uanset om militæret formelt overtager magten eller ej, så er det der, de afgørende beslutninger tages om, hvor Egypten skal bevæge sig hen i de kommende dage – men størrelsen af demonstrationerne, omfanget af sammenstødene og volden har betydning for, hvor legitim en direkte militær indgriben mod den folkevalgte præsident kan blive; ikke fordi militæret ønsker det; det lever bedst i den velpolstrede boble, der udgør en stor og hemmelig procentdel af statsbudgettet i Egypten.
Der er håb og frygt for de kommende dage, for mange, mange egyptere, der ikke kan lide det Muslimske Broderskabs måde at styre landet på, har ikke andet valg end at gå med i demonstrationerne, synes de. Så de kommer, selv om de ikke ved, hvad der sker. For det her er muligheden for at sætte den dagsorden, de mener, præsidenten og Broderskabet har svigtet i det sidste år.
Broderskabet og præsidenten og støtterne i nogle af de salafistiske organisationer mener, det er kontrarevolution, fordi det gamle regimes støtter også mobiliserer og bliver styrket i disse uger og dage. Men Nour-partiet, Boderskabets store allierede efter parlaments- og præsidentvalget er ikke længere allieret. Nour-partiet opfordrer til regeringsomdannelse, der inddrager alle dele af det egyptiske politiske liv. Det positionerer sig til det næste parlamentsvalg, selvfølgelig, og vil ikke trækkes med ned af Det Muslimske Broderskab, der har sat mange, mange politiske point til over det sidste år. Det er Nour-partiets position det klareste udtryk for.
Følg med på twitter og søg under ‘Egypt’, tjek de egyptiske online aviser ‘ahram online’, ‘egypt independent’ og ‘daily news Egypt’, hvis du er interesseret i de næste afgørende dage i Egyptens ‘revolution’, som de selv kalder det.
(Helle Schøler Kjær er journalist. Hun bor i Cairo, hvor hun arbejder som pressemedarbejder på Dansk Egyptisk Dialoginstitut).